Kumquat Εισαγωγής
Το φυτό κουμκουάτ κατάγεται από τη Κίνα και στην Ευρώπη καλλιεργούνταν στην αρχή σαν καλλωπιστικό φυτό, ενώ το ονομάτου στα Κινέζικα σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι». Η σάρκα του δεν είναι χυμώδης και η γεύση του είναι λίγο όξινη και γλυκιά, παρόλα αυτά η κατανάλωσή του προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας. Τα κουμκουάτ είναι πηγή βιταμινών C και Α που βοηθούν στην επούλωση πληγών, αλλά έχουν και λίγες θερμίδες.
Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες το καθιστά ευεργετικό για τον έλεγχο της όρεξης, ενώ μειώνουν ή και εμποδίζουν την υψηλή χοληστερόλη.
Επιπλέον, τα κουμκουάτ έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν και είναι μέτρια πηγή μετάλλων όπως το ασβέστιο, το κάλιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προστασία που προσφέρει στα οστά και στα δόντια και στη βοήθεια στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Στην Ελλάδα το κουμκουάτ καλλιεργείται κυρίως στη Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά για το καρπό του που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.
Μπορεί να θεωρηθεί καταπληκτικό ως επιδόρπιο, είτε ως προσθήκη πάνω από γιαούρτι ή παγωτό. Μπορείτε να το προσθέσετε μέσα σε κέικ ή τσουρέκι, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά με σοκολάτα, καφέ και καραμέλα. Δοκιμάστε το επίσης σε αλμυρά πιάτα, καθώς δένει εξαιρετικά με τα ραδίκια ή τα πουλερικά και το ψάρι, και θα σας αποζημιώσει!!!