Κολοκυθόσπορος Ελληνικός
Ο κολοκυθόσπορος είναι γνωστός σε όλους ως άσπρα σπόρια ή αλλιώς Πασατέμπος, λέξη που προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει «περνάω τον καιρό μου».
Θεωρείται ένα εξαιρετικό σνακ, πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα και γενικά στις χώρες γύρω από τα Βαλκάνια. Εκτός όμως από νόστιμος, ο κολοκυθόσπορος περιέχει και πολλά θρεπτικά συστατικά.
Ο κολοκυθόσπορος έχει υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προστατεύοντας έτσι την λειτουργία της καρδιάς από εμφράγματα, αλλά και βιταμίνη Κ η οποία είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την καλή υγεία των οστών.
Ακόμη, λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχει, συμβάλλει στην προστασία των αρθρώσεων, κυρίως όταν ασκούμαστε, ενώ ο ψευδάργυρος του, τον καθιστά ευεργετικό για τα προβλήματα της ανδρική στειρότητας...!!!
Τέλος, έχει μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο, που παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και στην ανανέωση της επιδερμίδας.
Μπορείτε να τον καταναλώσετε αλατισμένο ή ανάλατο και να περάσετε, όπως είπαμε και παραπάνω, την ώρα σας με ευεργετικό για την υγεία σας τρόπο.
Όπως και με τον ηλιόσπορο έτσι και με τον κολοκυθόσπορο η επιλογή του γίνεται αποκλειστικά απο ελληνικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και απο περιοχές πιου παραδοσιακά παράγουν υψηλής ποιότητας κολοκυθόσπορο. Η επεξεργασία και διάθεση του γίνεται σε αλατισμένη και ανάλατη μορφή σε ειδικό φουρνο ψησίματος.