Μακαντάμια Ν.Αφρικής
Τα μακαντάμια είναι ένας ξηρός καρπός που προέρχεται από την Αυστραλία, αλλά στη χώρα μας εισάγονται κυρίως από τη Νότια Αφρική.
Θεωρούνται «ιδιαίτερος» ξηρός καρπός, λόγω της κρεμώδους και λεπτής γεύσης τους, είναι όμως πολύ θρεπτικός.
Παρόλο που είναι πλούσια σε λιπαρά, τα υγιή μονοακόρεστα λίπη που έχουν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων γιατί ενισχύουν την καλή χοληστερόλη.
Επίσης αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης και αμινοξέων τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των μυών, ενώ οι υδατάνθρακες που περιέχουν παρέχουν στο σώμα μας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται. Σημαντικά, τέλος είναι και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως η βιταμίνη Ε και σελήνιο.
Τρώγονται σκέτα, ενώ χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική, αλλά όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Μπορείτε να τα βρείτε σε ακατέργαστη μορφή ή ψημένα χωρίς αλάτι ή αλατισμένα.
Αυτός ο ξηρός καρπός εξαιτίας της λιπαρότητας του, όπως σημειώθηκε παραπάνω, χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης κατα την επεξεργασία, παράγεται σε αλατισμένη και ανάλατη μορφή και συναντάται συνήθως σε δύο μεγέθη, No 0 και No 1