Ακτινίδιο Ταϋλάνδης
Το ακτινίδιο προέρχεται από την Ασία και ο καρπός του έχει γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό του μέρος είναι καφέ και το εσωτερικό του είναι έντονο πράσινο με μικρά μαύρα σποράκια.
Το ακτινίδιο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, ακόμη και από το πορτοκάλι, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα και την όρασή μας. Επίσης, περιέχει βιταμίνη E, Β και K, η ύπαρξη των οποίων το καθιστά ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στα μικρόβια. Ακόμη περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα με την μπανάνα, στοιχεία τα οποία παρέχουν προστασία σε δόντια και οστά και ιχνοστοιχεία που προσφέρουν έναν ήσυχο ύπνο.
Επιπλέον είναι καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν τη σωστή πέψη και λειτουργία του εντέρου. Το φυλλικό οξύ που περιέχει εμποδίζει τις γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα γι’ αυτό ενδείκνυται η κατανάλωσή του από γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τέλος, τα μαύρα σπόρια του ακτινίδιου είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.
Παρόλα αυτά τα ευεργετικά οφέλη του ακτινιδίου στην υγεία μας, η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο από ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα ή από μικρά παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που υποφέρουν από προβλήματα στα νεφρά τους.