Σταφίδα Μαύρη
Οι μαύρες σταφίδες-όπως και οι ξανθές- προέρχονται από το αποξηραμένο σταφύλι, αλλά έχουν πιο πυκνή γεύση και σκούρο χρώμα. Σήμερα, η σταφίδα θεωρείται μια από τις πλέον θρεπτικές φυτικές τροφές, απλά χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή της γιατί αποδίδει πολλές θερμίδες.
Η μαύρη σταφίδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ ο σίδηρος που περιέχει βοηθάει τα άτομα που έχουν αναιμία.
Ακόμη, ενώ δεν περιέχει πολύ ασβέστιο, προστατεύει την καλή υγεία των οστών και γιατί περιέχει βόριο.
Τέλος προσφέρει προστασία κατά της οδοντικής πλάκας και της τερηδόνας και λόγω ενός αμινοξέος που περιέχει αυξάνει την ερωτική διάθεση!!! Χρειάζεται όμως προσοχή στην κατανάλωσή της από άτομα που πάσχουν από αιμορραγικές διαταραχές γιατί η μαύρη σταφίδα επηρεάζει την πήξη του αίματος. Επιπλέον εξαιτίας αυτού, καλό θα είναι να αποφεύγεται και από τα άτομα που ετοιμάζονται για χειρουργική επέμβαση.
Μπορείτε να την καταναλώσετε φρέσκια σαν φρούτο ή να την χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή παξιμαδιών, κέικ ψωμιού, ή άλλων γλυκών και αλμύρων παρασκευασμάτων.