Ψίχα Κελυφωτού Φιστικιού
Τα κελυφωτά φιστίκια κατάγονται από την κεντρική Ασία και έφτασαν στην Αίγινα στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκτός από την υπέροχη και αξεπέραστη γεύση τους, έχουν και πολλά θρεπτικά στοιχεία.
Καταρχήν, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά. Επίσης περιέχουν πολύ υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης, σχεδόν όσο μια μερίδα κρέας, ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που το αποφεύγουν, ενώ περιέχουν και βιταμίνη B3 που συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος και στην ανάπτυξη πυκνών και υγιών μαλλιών. Τέλος, περιέχουν φυτικές στερόλες με αντιοξειδωτική δράση, σημαντικός παράγοντας για έναν υγιή οργανισμό.
Την ψίχα των κελυφωτών φιστικιών μπορείτε να την αγοράσετε ολόκληρη ή σπασμένη, ωμή ή ψημένη με αλάτι και ανάλατη.
Χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, αλλά μπορείτε να την προσθέσετε και στις μαγειρικές παρασκευές σας.
H ψίχα του κελυφωτού φιστικιού δύναται να περάσει απο φούρνο ψησίματος και να παραχθεί σε αλατισμένη και ανάλατη μορφή, με την γεύση του να ποικίλει ανάλογα με την χώρα προέλευσης του (Ελλάδα και Ιράν)