Φαγόπυρο (Μαυροσίταρο) Ε.Ε.
Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο είναι ο σπόρος ενός χαμηλού θάμνου που καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Νοτιοανατολική Ασία και στην Ευρώπη.
Το φαγόπυρο είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνες της ομάδας Β, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο κ.α. Βάση όλων αυτών, το φαγόπυρο ενισχύει την λειτουργία της καρδιάς και συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης βοηθά την ρύθμιση της χοληστερίνης και μας εφοδιάζει με αρκετές φυτικές ίνες που δίνουν το αίσθημα του κορεσμού.
Από την άλλη, το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη και επομένως μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με αλλεργία στην γλουτένη, Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και λόγω της πλούσιας διατροφικής του αξίας σε πολλές δίαιτες ή υγιεινές διατροφές. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο σε ζύθους χωρίς γλουτένη.